úterý 21. června 2016

Mandlová dobrota bez mouky

Jak jsme dorazili ze samosběru, dost z Vás se ptalo, co z těch jahod budeme dělat :-D. No, je fakt, že jsem byla červená od hlavy až k patě, ale jahody se povedlo nečekaně rychle zpracovat. Ono asi není zbytí, protože by rychle odešly samy :-D.  Tady je recept na jahodový dezert, který si můžete užít dosytosti a to dokonce i Ti, kteří nejsou kamarádi s moukou. Není v něm totiž ani špetka.


Co se týče vaření a pečení, mám to poměrně snadné. Určitě jsem Vám to ještě nepsala, ale máme v rodině vrchního kuchtíka, moji mamku. Ano, je kuchařka s desítky let praxe a kdykoli potřebuju, zvednu telefon a mám nonstop na uchu možného rádce. Tenhle recept je též o dní :-).


Co k tomu:


  • jakékoli čerstvé ovoce - my využily nasbírané jahody
  • 7 vajec
  • 210g mandlí, které si rozmixujete na mandlovou mouku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • cukr nebo jiná sladká závislost jako javorový sirup, med ...já použila 3 lžíce stevie
  • 2 sáčky želatiny

Jak na to:

  • všechny jahody z pole bylo třeba důkladně omýt
Tip: díky Albert zahrádce jsme se dočetly, že jahody se nemají mýt pod proudem tekoucí vody, protože tak z nich vyprchává aroma. Tak jsme chytřejší a jahody jsme umyly správně :-). Velká místa s vodou, naházet tam co máte a pak hezky omýt. Téhle části se ujaly mé malé slečny - a rozhodně zmizlo další kilo jahod.



  •  210g mandlí si rozmixujte na jemnou moučku, tahle složka nahradí v dezertu mouku


  • oddělte žloutky od bílků
  • do žloutků přidejte cukr nebo Vámi zvolené "sladidlo" - my daly 3 velké lžíce stevie
  • žloutky s "cukrem" vyšlehejte do pěny
  • z bílků vyšlehejte tuhý sníh


  • do žloutkové pěny přidávejte opatrně mandlovou mouku a sníh, lžící postupně vmíchávejte


  • vznikne Vám pěnová hmota, kterou vylijete na vymazaný a vysypaný plech (vysypat můžete místo mouky třeba kokosem)
  • dejte péct na 170° cca 30min - korpus krásně zhnědne
  • podle návodu si uvařte želatinu - já použila červenou od Dr.Oetkera
  • upečený korpus pokryjte ovocem - my tedy jahodami, ale můžete třeba rozmixovat meruňky a udělat dezert meruňkový (pyré pak nalijete na korpus a přelijete želatinou)
  • přelijte jahody želatinou a nechte vychladit


Po vychladnutí a ztuhnutí želatiny se na to můžete vrhnout dle libosti :-D. 
Jen upozornění, koláč nevydrží dlouho, protože v něm není mouka a naopak dost vajec, takže pokud to máte v plánu jíst jen vy, udělejte si cca třetinovou porci třeba do dortové formy, abyste to stihli sfutrovat :-)

A pokud zvolíte meruňky, bude dobrota vypadat třeba takhle:



Z části jahod jsme pak udělaly domácí marmošku, za další Julince jahodou dřeň do mrazáku... 


...nějakou tu jahodu si odnesla tchýně a dva pytle ještě skončily v mrazáku, aby se i v zimě mohlo něco dobrého upéct. A uuuf, na jahody zase za rok :-).








2 komentáře:

  1. To jsou zase laskominy, mňam 😋 😍

    OdpovědětVymazat
  2. Jeee no tak do to my deme, diky. Magda

    OdpovědětVymazat

Díky, že jste si udělali čas na další mé řádky a budu ráda za Váš komentář.